Friday 30 August 2019

Blogger Challenge 15: five things i hope to have in my future

Yay! Last entri untuk blogger challenge. Alhamdulillah berjaya jugak aku habiskan blogger challenge masa cuti sem ni. Kalau aku buat masa tengah berjuang study dekat u, memang taklaaa nak habis buat benda ni😌

Here are five things yang aku harap aku akan ada in my future.

1. A house under my own name with my own money (Amin kan please!)

2. Bila dah ada house, tak semestinya dia jadi home. So i hope i have a home which mean A FAMILY. Dimana aku berharap aku berkahwin dengan partner aku.

3. Ilmu yang bertambah tambah. Sebab not everyone got to further their study, not everyone ada kekuatan nak sambung lagi study sebab actually study adalah satu benda yang sangat memenatkan. Sebab tulah, aku salute gila kalau orang tu ada ilmu yang banyak.

4. Kereta. Sebab semua orang sekarang megah menyusur di jalan raya dengan kereta jenama malaysia ahahaha ada macam kenal kenal tak lagu ni dari manaπŸ˜‚

5. A clear eyes. Which mean i got to do operasi lasit mata sebab aku rabun! Hehe

Okay dah cukup 5 yang mana apa yang terlintas di otak aku, aku letak ja. Hoho 

YAYY DAH HABIS DAH BLOGGER CHALLENGE BY SYADIYA KHAIRUL!πŸŽ‰πŸŽ‰πŸŽ‰

May you got what you dream in your future dearself.

Boleh juga baca entri lepas tentang blogger challenge:



Kalau nak main gak blogger challenge boleh tekan SINI for the list! :D

Wednesday 28 August 2019

Beli metal straw nak selamatkan turtle

Assalamualaikum,
Sementara cuti semester aku masih tersisa lagi 5 hari ni, baiklah aku cerita dan membebel banyak banyak sebelum aku jadi bisu dan blog ni jadi berhantu sebab takda siapa datang.
SO begini ceritanya,
 Bulan ni aku jadi pengguna tegar aplikasi shopee sebab duk gila beli macam macam walaupun kadang kadang barang yang sampai macam "Waddefishh, nyesal order online.Baik beli kedai" tapi tulah, hati nak jugak beli sebab gedik rasa macam budak hebat beli semua atas talian. Hergh. Aku taksuka pakai lazada aku taktau kenapa, mungkin sebab aku dah terbiasa pakai shopee.

Siapa layan Bretman Rock dekat youtube? Aku selalu gak tengok dia. Ikut mood jugaklah tengok dia, tapi selalunya mood aku memang asyik nak tengok dia sebab dia lawak. 

Dia suka guna metal straw sebab Bretman cakap:

 "Use metal sraw because they save the turtle and without turtles we would not have turtles" (Mean that he doesn't know why we need turtle in life. Hahaha)

Pastu haritu duit gaji zalora dah masuk, so aku pun belanjakan lah sedikit duit tersebut untuk membeli "benda" yang dapat save the turtle tersebut.

Ni packaging dia. Takyah habaq pun hampa tau ni packaging kan, sajala gedik nak bagitau.

One set provided : 1 straight straw
                         1 elbow straw
              Berus
                                                         Bag (yang jenis letak duit syiling tu)

Aku tak recommended la satu kedai shopee ni sebab dekat detail tulis one set ada 4 metal straws. Tapi aku mesej dia, dia cakap satu set ada 2 je metal straw. So aku berbalas cakap dengan dia pun takguna habis ayaqlioq ja at last aku redo.

So aku dapatlah 4 straw. Kalau tak nak bagi dekat seisi family aku which is 6 orang campur aku tapi tak cukup. Last last kemana mana entah lah metal straw tu.

Elbow straw (yang jenis melengkok sikit ) & berus untuk basuh dalaman straw 

Zoom sikit elbow straw 

Zoom sikit berus straw

Sorryla aku tak tertangkap gambar straight straw. Hahaha tapi tahu tahu jelah straight straw ni dia straight no belok belok punya straw. Aku ambil satu je which is elbow straw. Lagi 3 adik aku dua orang and cousin aku ambil.

Inilah dia cousin aku yang nak sangat metal straw. Beliau menggayakan straight metal straw dengan cawan yang tak save the earth but straw that save the turtle. Gitew. Kalau sapa komplen cakap "elleh still guna cawan plastik" yooo, at least we tried to save the turtle ok! 

Further information to be share to you guys, 

1 metal straws equal to 500 plastic straws! (if im not mistaken and correct me if im wrong please)

And this is my air masak with my elbow metal straw. Masa tu aku ada ulser banyak sampai bila tuntum air kena bibir rasa sakit gila, so terus guna metal straw senang nak sedut masuk terus dalam rongga. Hahaha. Sorry for the plastic bottle but at least i save the turtle.. again i brag πŸ™„

By the way if you guys refused jugak nak guna metal straw, boleh try hay straws, paper straws, compostable straws, bamboo straws, and pastraws. Can read it here. I just found this page and it's good for people to read. (https://www.allianceforthebay.org/2019/01/six-alternatives-to-plastic-straws/) <--- btw aku tak buat review berbayar okay untuk this link hahaha

Aku sudahi entri ini dengan gambar from google:


Sampai sekarang aku pelik kenapa turtle tak kaji dulu sebelum makan sesuatu tu :( tapi okayla dia taktau sebab dia kan haiwan kalau manusia yang telan straw mungkin aku akan rasa pelik πŸ˜ž btw don't judge me okay guys, kita sama sama improve pakai metal straws evendo sometimes im not using it but at least we try kan! hehehe 

Macehh untuk yang membaca aku bebel. 

Salam sayang, syadiya xoxo.





Blogger Challenge 14: do i love my job?

Aku rasa kebingungan nak jawab soalan ni sebab aku takda job dan aku still student. Hahahah. Tapi as for now aku anggap jadi contributing writer zalora adalah satu pekerjaan. Lebih kurang macam part time job lah sebab bila aku  taip article aku akan dibayar.

 Adakah aku suka jadi contributing writer zalora?
Of course lah aku suka! Tapi nak cerna dan perah idea nak buat satu article tu perghhh perit bak hang. Kena bukak 10 tab dekat google untuk buat research pasal topik article yang kita pilih. Nangis πŸ˜­

Besides, bila aku jadi contributing writer ni aku boleh improve kan bahasa english aku yang cikai ni, dan for me, writing is my passion. Aku dapat rezeki jadi contributing writer zalora pun sebab blog aku ni. Rajin sangat membebel dekat blog, tak sangkalah boleh jadi satu punca rezeki.

Overall, i love je jadi contributing writerπŸ˜™

Throwback gambar masa photoshoot contributing writer zalora.

Boleh juga baca entri lepas tentang blogger challenge:


Kalau nak main gak blogger challenge boleh tekan SINI for the list! :D

Monday 26 August 2019

Blogger Challenge 13: three things that cross my mind a lot

Here are 3 things that cross my mind a lot:

1. Adakah masa depan aku akan bagus bagus sahaja? If not what will happened? (nah my negative side appeared lah pulak!)

2. Bila aku nak kawen! hahaha (my 20s syndrom come😭)

3. My partner. Yepp, he always has a part not only in my heart, but also in my mind.Eee acah gila dak syadiya ni!hahaha

Kalau orang lain punya sikap kepala tengok atas kan untuk ingat  "apa ehh yang cross my mind a lot?"  Ha aku tak camtu sebab aku tengok bawah dulu sebab cari otak aku jatuhkan sebentar sebelum nak berfikir. Ok gurau gurau. Sajala letak gambar bagi memeriahkan entri. Lol

Boleh juga baca entri lepas tentang blogger challenge:



Kalau nak main gak blogger challenge boleh tekan SINI for the list! :D

p/s: aku setiap hari gaduh dengan siblings aku walaupun umur dah 20. sapa jenis camni?

Sunday 25 August 2019

Tealive membuatkan poket aku rabak (ini bukan entri berbayar)

Assalamualaikum,
Adakah aku terjebak dengan bobba? Jawapannya adalah sedikit sebanyak jugaklah aku terjebak. Tapi aku cuma terjebak dengan satu bobba ja iaitu Tealive sebab tempat aku ada kedai bobba ni ja. Bila entah Daboba,The Alley dan sebagainya nak bukak. Rasanya 10 tahun lagi pun belum tentu bukak. CehπŸ’πŸ»‍♀️

Btw aku punya tahap kepelikkan tu sangatlah tinggi ye sebab aku pelik gila bila generasi sekarang banyak panggil Bobba sebagai "bobba" sebab dulu aku panggil pearl kot! Tapi yang penting cousin aku berumur 4 tahun panggil "buah" hm i iz sad T^T hahaahha

Meh aku tunjuk gambar gambar air tealive yang aku order setakat ni.

Aku tak ingatlah belah kiri tu apa. Tapi adik aku punya. Aku taksuka sangat susu. Tapi rasa air belah kiri tersebut rasa macam minum air gula merah.

 Aku order yang belah kanan. Bukan sekali dengan pearl. Tapi aku add on pearl RM1. Overall rasa superior coco ni biasa biasa je. Btw ni aku beli dekat truck tealive so tak banyak flavour.

Harga kiri : RM8+
Harga kanan: RM9+ kot sebab aku add on pearl RM1



Ini yang palinggg aku suka which is Coco Smoothie with Oreo Pieces ( tetiba budak syadiya ni ingat nama pulak eh ahahah sebab aku refer gambar atas ni ada tulis πŸ˜­πŸ‘πŸ») Tapi yangni a little bit manis. Aku suka coco smoothie ni sebab dia blended. So lambat sikit habis.  Ada setengah kedai tealive buat manis gila dan memang kennot go ah bila minum (tapi jangan risau sebab  aku pernah sekali jela bad luck dapat manis sangat). 
Overall okay je. Btw pearl pun aku add on sebab coco smoothie ni bukan sekali dengan pearl. Macam biasa add on pearl RM1. 

Harga: RM8.35 (without pearl)

Yang ini pulak Coco Latte plus pearl. Ni pun sedappp! Really recommended buat sesiapa yang suka coco-thing. Aku add on pearl lagi sekali tambah RM1

Harga: RM8 (without pearl)

Yangni first time aku "mix and match rasa" kahkah. Ni sama je macam gambar ke 2 which is Coco Smoothie with Oreo Pieces tapi yang bezanya aku add on Puding! 
Okay jangan jaj jangan jaj sebab rasa dia letops! Tapi of course la aku lagi suka dengan pearl.Puding ni best add on dengan air coco yang lain macam coco hazelnut. Cousin aku cakap dia suka order coco add on pudding. So boleh try lah. Add on pudding RM1 sama je macam pearl.

Harga: RM8.35 (without pudding)

Hazelnut Latte adalah not di-recommended oleh aku kalau hampa bukan pencinta kopi. Sebab rasa dia kawww gila weh. Aku ingat hazelnut latte ni sedap but turn out dia cam pahit jugaklah. Aku taktahu kenapa mahal sangat sampai RM9.35 sebab dia bagi aku cup kecik kot. Pepelik je. Aku add on pearl RM1 jugak.

Harga: 8.35 (without pearl)


Overall yang ni lah aku pernah try. Habis duit aku weh bulan ni sebab asyik beli tealive ( Maksud duit habis adalah "duit mak aku habis" ahahha)

Aku banyak recommended coco sebab aku suka coklat! And yang paling aku suka adalah Coco Smoothies and aku tak berapa minat air buah buah sebabtu takda yang aku recommend πŸ˜…

Haa pastu aku ada terbaca thread dekat twitter, pekerja tealive share air apa yang sedap. Boleh cari gak tweet tu untuk reference!

Okay thanks for reading!

Salam sayang,syadiya xoxo.

P/s: 2/9 ni nak balik u dah:'(

Saturday 24 August 2019

Blogger Challenge 12: tell you guys, am i a sensitive person?

Alamakk, nak kena bagitahu orang pulak dah samada aku sensitive person atau tak? Alamak alamakkkkπŸ˜…

Okaylah, disebabkan benda ni macam relevan untuk dikongsi, so aku bagitahu lah yang jujur.

Yap. I am a sensitive person. 

Tapi bagi aku, dah kalau mulut orang yang jahat dan cakap yang tak baik, takkan kita nak tipu kot?

Sebab aku ada baca dekat twitter

"If that things hurt you, accept that you are hurt. Don't pretend it is okay"

Contoh lah kan, ada satu makhluk tuhan ni gelak dekat hang sebab pakaian hang hodoh (walhal it's okay je pakaian hang, and dia yang bitter!) contoh okay. Ini contoh sahaja.

So terus hati hang rasa tak sedap. Rasa cam ditembak pistol. But you denied it. Padahal memang kita dah sensitif but we pretend not to.

Friday 23 August 2019

Result semester 4

Assalamualaikum,
selama aku ambil diploma, setiap kali result keluar, aku tak pernah miss nak cerita dekat blog sebab best kot cerita yang indah indah dekat blog. Dah lama dah sebenarnya keluar result exam, sebelum raya haji lagi.Tapi tu ah tuu, aku asyik busy manjang dengan raya hajinya, dengan kendurinya, dengan blogger challengenya. 

Semester 4 adalah semester yang sangatlahhh baru. Sebab aku takkan ambil subjek u dah. Which is agama & english. Dua sub ni memang ambil sampai sem 3 ja. Jadinya masa semester 4, akan ada 2 lagi subjek kos kita. Which mean aku ada 6 course code nak kena bawak.

Makanya, bermulalah sakit kepala yang teruk dan stress yang tiada penghujung. Cehhh. Ya ya je aku ni kan. Hahahaha

Aku serius target semua subjek A (gred A disini bermaksud A+, A, dan A- ye) KECUALI subjek law. Serius law susah.Subjek law ni sebenarnya ada certain kos memang kena ambil and badly kos diploma akaun memang kena ambil. Aku iz streshhh!

Itu hari pun test law aku failed weh. So memang aku target lulus. Dengan kena ingat case berlambak lambak. Sampaikan aku curious dan berfikiran budak budak law mempunyai cip bernama "law" di otak mereka untuk ingat semua case.Fuh!

So semester 4 aku dapat:

Kalini aku bermurah hati nak tunjuk gred aku. Hehehe. 

Im so proud with my law dapat A- ! Allah knows how much i put my effort, how i make dua to him to hear me.

Law is killing me. Sampaikan lagi beberapa jam nak exam, aku call mak aku cakap doakan aku sebab nak lulus ja law ni. Pastu mak cakap "kenapa mintak lulus?!mintak la dapat A!!" Mom's words are miracle ❤️

Haa, pastu kan aku ada cerita kat atas yang aku mintak semua A kecuali law? Tapi tengoklah subjek apa yang aku dapat B tersebut πŸ˜‚πŸ˜‚

MAF253 course codenya, it was an easy subject doh, but taktau kenapa dapat B huwaaa kalau tak, boleh dapat stret A siot! Hahaha

Okayla, aku mengakula lecture untuk that subject aku selalu tidur kelas tersebut dan hanya belajar di bilik sahaja.Ada hikmah mungkin untuk pelajar habitat seperti aku. Lol.

It was worth. Aku study dari pukul 12 tengahhari till 2 pagi. 

Thanks everyone who help me❤️ One semester to come❤️

Salam sayang, syadiya xoxo.


Thursday 22 August 2019

Blogger Challenge 11: share a difficult time in my life

Aku taktahu lah bila masa difficult time in my life ni..
sebab bagi aku Blogger Challenge yang ke-11 ni tak relevan langsung lah sebab helooooooo, 

sapa je nak bagitahu public difficult time in your life sebab bagi aku some time difficult time adalah rahsia.

Hahaha so bagi aku, difficult time tahap biasa biasa aku adalah waktu nak final exam. Sebab gelisah dia lain macam weh. Berpeluh peluh fiuhh. Nak buat apa semua rasa tak kena.

Nak berak, pikir masa nak study akan berkurang. Masa nak makan pun camtu jugak. Tapiiii, bila study rasa jem otak. Last last main game cooking fever. Hahaha!



Boleh juga baca entri lepas tentang blogger challenge:


Kalau nak main gak blogger challenge boleh tekan SINI for the list! :D

Wednesday 21 August 2019

Blogger Challenge 10: if i could have any job in the world,what would it be?

Dulu aku pernah cerita dekat entri tahun bila entah, yang aku nak jadi Pilot. Masa aku buat entri berkenaan, aku belum tingkatan 3 (if not mistaken). Tapi apakan daya, cita cita and job berkenaan hanyalah angan angan T^T Hahaha. 

Aku nak jadi pilot.

My always to-go job that I have always wanted. Tapi tulah tu, aku adalah batch bertama yang ambik PT3, dan result sains aku teruk. Terus aku cam "takboleh ni jadi pilot" =')

I always find that, perempuan kalau jadi pilot sangatlah cool dan nampak gila duh dia punya "the power of woman".



Tuesday 20 August 2019

Blogger Challenge 9 : how i stay positive

Assalamualaikum,
lama rasanya tak happdet belog sebab busy raya haji apa semua. Huwaa. 
 Okaylah jum sambung blogger challenge :D

So macammana aku stay positive?

Aku rasa yang paling ketara aku buat untuk bagi diri aku positif adalah

1. aku selalu baca quotes. Even dekat blog aku pun ada menu navigation "quotes"

2. Keep your circles dengan orang orang positif, yang cakap baik baik. Not letting you down. Sebab kalau kawan kawan pun tak positif macammana diri kita nak positif kan? Contoh: sering benar ye kawan kamu cakap kamu hodoh. Takka kamu menjadi negatif? Wah gitew.

Gif ini terlalu cute maka aku sertakan didalam entri ini. Muahaha


Boleh juga baca entri lepas tentang blogger challenge:


Kalau nak main gak blogger challenge boleh tekan SINI for the list! :D


Friday 9 August 2019

Blogger Challenge 8: something for my kids to know

I just want my future kids to know that,

1. Your mom is so garang. I get mad easily and im so soo sorry if I keep yelling. But no worries ok kids sebab im pretty sure your dad is so baik! ahahaha

2. I will make sure I give you guys what you wanted tapi haruslah usaha dalam belajar ye kerana "we stan intelligent people" 

3. It's okay to failed, it's okay to not get an A in your exam. I will make sure i hug you.

4. Your mom love you guys so much.

Kerana gif ini kelihatan cute gilehhh so aku letak 

Boleh juga baca entri lepas tentang blogger challenge:


Kalau nak main gak blogger challenge boleh tekan SINI for the list! :D


eSemakan merupakan satu website mengajar tentang aplikasi dan review online melalui tutorial yang diberikan oleh mereka. Anda boleh mendapat panduan yang lengkap dengan klik sini

Thursday 8 August 2019

BRACES PART 9: ahli baru di gigi bernama "coil spring"

Assalamualaikum,
Wahwawawawaaaa dah sampai part 9 eh aku cerita pasal braces dan dah 2 tahun 5 bulan jugaklah aku pakai braces. Aku ada bagitau kat entri sebelumni yang proses melawakan gigi aku adalah sangat lambat sebab aku malas gila nak pergi klinik braces aku itu. 

Aku geram gila sebab sepatutnya aku dah habis bayar duit braces, but unfortunately masa aku datang appointment dia cakap baki aku tertunggak lagi RM100. 

I know that this is  klinik swasta tapi takkan tak pernah dengar jangan main main dengan duit orang kot? :(

Pastu nak jadi cerita, itu hari aku appointment di klinik gigi tersebut, ada pekerja kaunter baru (sebab that was the first time I saw her). Aku memang bawa RM100 ja untuk bayar duit baki tertunggak. So lepas appoinment- nak bayar kat kaunter, tetiba akak tu kata baki aku lagi RM300.

weh mahu tak ngamok aku?!! Dahla aku dah marah klinik gigi ni dekat wassap, depa siap tunjuk lagi baki aku RM100, then tiba tiba RM300?! IM DEAD.

Pastu aku cakaplah "bukan ke baki saya lagi RM100? Saya ada bukti"

Pastu terus akak kaunter tu cam ragu ragu and check balik dan langsung cakap aku dah habis bayar and cuma ada tertunggak RM80 sebab tukar besi & pakai coil spring.

Wah panjang nak mampos aku mengadu. Yalah, memanglah kita pakai braces kat  swasta orang ingat kita kaya tapi duit orang janganlah main main. Aku sepatutnya dah habis bayar lama dah, tapi klinik gigi aku tetiba naikkan harga tak bagitahu customer dia.

Kalau orang nak cakap "Alah dah tahu takdak duit buat apa pakai swasta"
I do have money ( I mean: my mom) tapi kita dah ada kontrak sampai bila and berapa amount nak kena bayar so bila klinik tu yang exceed-kan bayaran kita sapa je tak bengang kan.

I don't want to reveal nama klinik sebab periuk nasi depa TAPI for sure kalau aku ada anak nanti and anak aku gigi berterabur, klinik gigi yang aku pergi ni will not be the first klinik gigi aku akan pergi & will never go walaupun harga affordable sebab duk makan duit orang ja keja!

Okay fuh fuh done marah :D

So jomla aku cerita sebab penat dah aku membebel. Hahaha. Okay, aku baru pakai coil spring dekat gigi. Meh aku tunjuk gambar ye.


Haa yang aku bulatkan merah tu la coil spring. Mula mula aku taktau apa function coil spring ni. Tapi sebab otak aku cergas & bertenaga, maka aku pun search la kat google. 

Coil spring ni adalah spring untuk jarakkan gigi bagi ada ruang. 

Aku ada gigi lapis. So doktor nak tarik gigi lapis aku tu kedepan. Tapi malangnya, takda ruang untuk gigi lapis aku untuk kedepan. Jadinya, doktor terpaksa letak coil spring untuk menjarakkan dua gigi diantara gigi lapis itu. 

Hm faham tak? Takpalah kalau tak faham aku copy ayat google jap.

The coil spring slides over the archwire and fits between brackets. It is used to push 2 brackets apart, therefore creating space between 2 teeth in the same jaw. ( credit to www.orthodontist-brisbane.net/braces-faqs/parts-of-braces/)

Selalunya aku appoinment braces tukar getah ja which is masuk dalam bilik jumpa doktor and around 5 minit dah settle. Tapi tidak untuk kalini yee sebab kali ini lama gilaaa, aku rasa around15 minit atau lebih aku duk berbaring nganga mulut ngadap doktor.

Doktor aku memang nak bagi ada ruang jugak dekat gigi, so digerudinya gigi aku :( I don't know term apa yang aku nak guna, alahhh tapi faham fahamla gerudi gigi tu macammana. Hahaha. 
Disebabkan doktor nak bagi ada ruang jugak, sampai berdarah darahlah gigi aku. Dahlah aku dah janji dengan Wiwin nak makan sushi ( which is dia merajuk and kami terpaksa makan sushi pada lusanya) .

Tahap kesakitan doktor gerudi sampai keluar darah adalah 3/10 sahaja sebab masih boleh makan dan bergembira.

Disebabkan aku juga tukar code besi, so ofcourse lah sakit sikit sikit jugak. Tahap kesakitan jugak aku kasi 3/10.

Aku ada baca satu blog ni which dia cakap setiap kali dia appointment braces tukar getah , dia mesti akan sakit sangat sangat. Aku berkerut dahi membaca kerana almost more than 10 times of appoinment braces, aku pernah sakit 2 kali sahaja masa tukar getah.

So aku andaikan, rating kesakitan seseorang itu mungkin berbeza agaknya.

Kalau orang tanya aku tak sabar tak nak buka braces?
Jawapan aku: Aku kalau boleh taknak bukak braces sebab aku suka gila braces! It kinda cute and cool. Cuma aku nyampah dengan "kadang-kadang" sakit selepas appointment braces tersebut.

But overall, I do enjoy braces πŸ˜¬ πŸ˜¬ 

Thanks for reading! salam sayang, syadiya xoxo

Read more about braces:


DO LIKE