Wednesday 28 August 2019

Beli metal straw nak selamatkan turtle

Assalamualaikum,
Sementara cuti semester aku masih tersisa lagi 5 hari ni, baiklah aku cerita dan membebel banyak banyak sebelum aku jadi bisu dan blog ni jadi berhantu sebab takda siapa datang.
SO begini ceritanya,
 Bulan ni aku jadi pengguna tegar aplikasi shopee sebab duk gila beli macam macam walaupun kadang kadang barang yang sampai macam "Waddefishh, nyesal order online.Baik beli kedai" tapi tulah, hati nak jugak beli sebab gedik rasa macam budak hebat beli semua atas talian. Hergh. Aku taksuka pakai lazada aku taktau kenapa, mungkin sebab aku dah terbiasa pakai shopee.

Siapa layan Bretman Rock dekat youtube? Aku selalu gak tengok dia. Ikut mood jugaklah tengok dia, tapi selalunya mood aku memang asyik nak tengok dia sebab dia lawak. 

Dia suka guna metal straw sebab Bretman cakap:

 "Use metal sraw because they save the turtle and without turtles we would not have turtles" (Mean that he doesn't know why we need turtle in life. Hahaha)

Pastu haritu duit gaji zalora dah masuk, so aku pun belanjakan lah sedikit duit tersebut untuk membeli "benda" yang dapat save the turtle tersebut.

Ni packaging dia. Takyah habaq pun hampa tau ni packaging kan, sajala gedik nak bagitau.

One set provided : 1 straight straw
                         1 elbow straw
              Berus
                                                         Bag (yang jenis letak duit syiling tu)

Aku tak recommended la satu kedai shopee ni sebab dekat detail tulis one set ada 4 metal straws. Tapi aku mesej dia, dia cakap satu set ada 2 je metal straw. So aku berbalas cakap dengan dia pun takguna habis ayaqlioq ja at last aku redo.

So aku dapatlah 4 straw. Kalau tak nak bagi dekat seisi family aku which is 6 orang campur aku tapi tak cukup. Last last kemana mana entah lah metal straw tu.

Elbow straw (yang jenis melengkok sikit ) & berus untuk basuh dalaman straw 

Zoom sikit elbow straw 

Zoom sikit berus straw

Sorryla aku tak tertangkap gambar straight straw. Hahaha tapi tahu tahu jelah straight straw ni dia straight no belok belok punya straw. Aku ambil satu je which is elbow straw. Lagi 3 adik aku dua orang and cousin aku ambil.

Inilah dia cousin aku yang nak sangat metal straw. Beliau menggayakan straight metal straw dengan cawan yang tak save the earth but straw that save the turtle. Gitew. Kalau sapa komplen cakap "elleh still guna cawan plastik" yooo, at least we tried to save the turtle ok! 

Further information to be share to you guys, 

1 metal straws equal to 500 plastic straws! (if im not mistaken and correct me if im wrong please)

And this is my air masak with my elbow metal straw. Masa tu aku ada ulser banyak sampai bila tuntum air kena bibir rasa sakit gila, so terus guna metal straw senang nak sedut masuk terus dalam rongga. Hahaha. Sorry for the plastic bottle but at least i save the turtle.. again i brag 🙄

By the way if you guys refused jugak nak guna metal straw, boleh try hay straws, paper straws, compostable straws, bamboo straws, and pastraws. Can read it here. I just found this page and it's good for people to read. (https://www.allianceforthebay.org/2019/01/six-alternatives-to-plastic-straws/) <--- btw aku tak buat review berbayar okay untuk this link hahaha

Aku sudahi entri ini dengan gambar from google:


Sampai sekarang aku pelik kenapa turtle tak kaji dulu sebelum makan sesuatu tu :( tapi okayla dia taktau sebab dia kan haiwan kalau manusia yang telan straw mungkin aku akan rasa pelik 😞 btw don't judge me okay guys, kita sama sama improve pakai metal straws evendo sometimes im not using it but at least we try kan! hehehe 

Macehh untuk yang membaca aku bebel. 

Salam sayang, syadiya xoxo.





16 comments:

  1. marilah berkempen no plastic straw.. kesian penyu2 dilaut kalau terkena macam tu..

    ReplyDelete
  2. Masalahnya ialah sikap manusia yang suka membuang sampah di mana-mana

    ReplyDelete
  3. Saya sokong dengan komen wak kat atas ni... Orang buang straw merata-rata, tebiat tu yang kene baiki sebenarnya. Tapi guna metal straw tu sebagai inisiatif jaga turtle tu bagus jugak...

    ReplyDelete
  4. wah bagusnyaaa awk ni. sy skrg just apply kempen tanpa straw je. hehe

    ReplyDelete
  5. Dari satu hari ke satu hari LZ nak beli metal straw asyik tangguh saja..
    Bila tengok turtle 'tersedut' straw terus tersedar kesan penggunaan straw tetapi itulah berbalik kepada sikap manusia sendiri yang suka buang sampah merata-rata..

    ReplyDelete
  6. sokong kempen No plastic Straw.. boleh beli dekat DIY jgk..:)

    ReplyDelete
  7. KSarie dah beli juga metal straw ni tapi most of the time anak-anak ksarie gunakan metal straw ni untuk berlawan pedang gitu huhuhuhuhu

    ReplyDelete
  8. spending your zalora's token just to save turtle. i stan you sya hahaha

    ReplyDelete
  9. skrg banyak tempat ada jual straw metal gini... tak salah kalau kita nk sokong...

    ReplyDelete
  10. insya allah utk warung sy nnt mmg akan guna metal straw

    ReplyDelete
  11. Kesian turtle.
    Itulah sesetengah manusia memang tak fikir itu semua.
    Next time nak kena beli metal straw gak ni

    ReplyDelete
  12. kalau metal straw ni murah memang akan jd popular.

    ReplyDelete
  13. Sekarang ni memang ada banyak alternatif untuk plastic straw. Antara kita nak bertindak dengan tidak je kan...masih terbayang-bayang video yang akak pernah tengok, diorang struggle nak keluarkan plastic straw yang tersangkut kat hidung penyu :(

    ReplyDelete
  14. Bagusnyaa, rasa nak beli jugalah nanti.

    ReplyDelete
  15. Serius bru dgr psl metal strew..bgus jg tuk msa dpn kan

    ReplyDelete

DO LIKE