Wednesday, 28 December 2016

RESEPI:Aiskrim Choki Choki Gebu Gebas.

Assalamualaikum,
Harini nak tunjuk sikit resepi mudah untuk buat aiskrim choki choki yang serius talk gebu gebas sangat!Mohon excited cem aku.Hahahaha.So,resepi aku ambik dari Akif Imtiyaz.Mana boleh ubah,ubah la.Tapi aku tak ubah.Follow je step mudah.

Bahan bahan:

1)Air masak guna 4 tin.Lebih senang bila letak je susu cair,ha isi dengan air masak 4 tin.Sebab kalau cawan ni macam takut tak sama.
2)Susu pekat 1 tin
3)Susu cair 1 tin
4)Plastik aiskrim gambar gorila.legend duh.
5)Choki choki.Ikut suka banyak mana.
6)Tepung jagung 2 sudu setengah.
7)Secubit garam.Takda dalam gambar.


Cara cara:
1)Masukkan air masak 4 tin,susu pekat dan susu tin.Masak ikutla api besar mana.Sampai keluar buih sikit.
2)Kecilkan api,masukkan tepung jagung dua sudu setengah.Kacau sampai sebati.
3)Masukkan garam secubit.Kacau lagi.Then tutup api.Biar dulu,bagi sejuk.
4)Toskan sebab dalam tu ada ketulan ketulan sikit.
5)Masa tengah sejuk ni,pergi lah tenyeh choki choki dekat plastik tu.Jangan letak terlalu atas sebab nanti nak simpul susah choki choki tu terkena dkt simpulan tu.
6)Then,bolehla masukkan air tu dalam plastik.
7)Masuk peti sejuk.
8)Then,boleh makan!

Tadaaaa!

Ok bye dah settle=) sayang,dikya.

5 comments:

  1. simple ny !!!! =D
    tp Ju lama da xmkn sejuk2 ni .. nmpk sedap adoiii

    ReplyDelete
  2. Nampak sedap!!! Boleh try nie..

    ReplyDelete
  3. best ke aiskrim ni, nanti rasa tak choki2 tu, adik ajak buat malam ni, thanks resepi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. best! even choki2 tu kat bawah dan rasa dulu vanila,tetap sedap sebab gebuuu tak mcm aiskrim lain.saya bahagi satu batang choki2 tu untuk 3 plastik.rasa jugak la choki2 tu .tapi ikutlah akak nak buat byk mana=)

      Delete