Sunday, 25 August 2019

Tealive membuatkan poket aku rabak (ini bukan entri berbayar)

Assalamualaikum,
Adakah aku terjebak dengan bobba? Jawapannya adalah sedikit sebanyak jugaklah aku terjebak. Tapi aku cuma terjebak dengan satu bobba ja iaitu Tealive sebab tempat aku ada kedai bobba ni ja. Bila entah Daboba,The Alley dan sebagainya nak bukak. Rasanya 10 tahun lagi pun belum tentu bukak. CehπŸ’πŸ»‍♀️

Btw aku punya tahap kepelikkan tu sangatlah tinggi ye sebab aku pelik gila bila generasi sekarang banyak panggil Bobba sebagai "bobba" sebab dulu aku panggil pearl kot! Tapi yang penting cousin aku berumur 4 tahun panggil "buah" hm i iz sad T^T hahaahha

Meh aku tunjuk gambar gambar air tealive yang aku order setakat ni.

Aku tak ingatlah belah kiri tu apa. Tapi adik aku punya. Aku taksuka sangat susu. Tapi rasa air belah kiri tersebut rasa macam minum air gula merah.

 Aku order yang belah kanan. Bukan sekali dengan pearl. Tapi aku add on pearl RM1. Overall rasa superior coco ni biasa biasa je. Btw ni aku beli dekat truck tealive so tak banyak flavour.

Harga kiri : RM8+
Harga kanan: RM9+ kot sebab aku add on pearl RM1



Ini yang palinggg aku suka which is Coco Smoothie with Oreo Pieces ( tetiba budak syadiya ni ingat nama pulak eh ahahah sebab aku refer gambar atas ni ada tulis πŸ˜­πŸ‘πŸ») Tapi yangni a little bit manis. Aku suka coco smoothie ni sebab dia blended. So lambat sikit habis.  Ada setengah kedai tealive buat manis gila dan memang kennot go ah bila minum (tapi jangan risau sebab  aku pernah sekali jela bad luck dapat manis sangat). 
Overall okay je. Btw pearl pun aku add on sebab coco smoothie ni bukan sekali dengan pearl. Macam biasa add on pearl RM1. 

Harga: RM8.35 (without pearl)

Yang ini pulak Coco Latte plus pearl. Ni pun sedappp! Really recommended buat sesiapa yang suka coco-thing. Aku add on pearl lagi sekali tambah RM1

Harga: RM8 (without pearl)

Yangni first time aku "mix and match rasa" kahkah. Ni sama je macam gambar ke 2 which is Coco Smoothie with Oreo Pieces tapi yang bezanya aku add on Puding! 
Okay jangan jaj jangan jaj sebab rasa dia letops! Tapi of course la aku lagi suka dengan pearl.Puding ni best add on dengan air coco yang lain macam coco hazelnut. Cousin aku cakap dia suka order coco add on pudding. So boleh try lah. Add on pudding RM1 sama je macam pearl.

Harga: RM8.35 (without pudding)

Hazelnut Latte adalah not di-recommended oleh aku kalau hampa bukan pencinta kopi. Sebab rasa dia kawww gila weh. Aku ingat hazelnut latte ni sedap but turn out dia cam pahit jugaklah. Aku taktahu kenapa mahal sangat sampai RM9.35 sebab dia bagi aku cup kecik kot. Pepelik je. Aku add on pearl RM1 jugak.

Harga: 8.35 (without pearl)


Overall yang ni lah aku pernah try. Habis duit aku weh bulan ni sebab asyik beli tealive ( Maksud duit habis adalah "duit mak aku habis" ahahha)

Aku banyak recommended coco sebab aku suka coklat! And yang paling aku suka adalah Coco Smoothies and aku tak berapa minat air buah buah sebabtu takda yang aku recommend πŸ˜…

Haa pastu aku ada terbaca thread dekat twitter, pekerja tealive share air apa yang sedap. Boleh cari gak tweet tu untuk reference!

Okay thanks for reading!

Salam sayang,syadiya xoxo.

P/s: 2/9 ni nak balik u dah:'(

19 comments:

  1. Oh. saya pun suka order Coco Smoothie with Oreo Pieces . Setiap kali pergi Tealive, mesti order coco smoothies ataupun yang jenis blended. Yang lain tak berani nak order takut mengecewakan sebab pernah kena sekali pastu rasa macam burn duit..haha..Other fav is Strawberry pudding smoothies..sedapp..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yay kita genggg! hehe strawberry pudding favret adik saya tapi saya selalu rasa sikit dia punya, huhu kennot go lah strawberry puddingπŸ˜…

      Delete
  2. Try minum milk tea add on grass jelly dan sila minta half sugar baru rasa sihat. Now dah kurangkan minum sebab fikir masa depan..hahahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. baca thread dekat twitter and grass jelly pun pekerja tealive ada recommend! hehe lepasni boleh try

      Delete
  3. Ya Allah, tengok je dah tahu manissss betul nih. Hahaha. Uyul pulak tengah cut sugar. tak mampu nak minum manis manis

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah memang manis uyul πŸ˜… hahaha tapi boleh mintak less sugar :D

      Delete
  4. same with me. kita pon akan amek perisa coco and tambah pearl. tak berani nak try air buah sbb mostly beli dpt yg manis sgt and spoil mood nak minum.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yay gangg. saya pun tak berapa suka buah so taknak ambik nanti tak habis.

      Delete
  5. for me, tealive sedap and tak manis sangat.. but the pearl tu terlalu chewy.. maybe ada yang suka..

    ReplyDelete
    Replies
    1. true. sebenarnya saya kurang gemar pearl, tapi nak jugak add on sebab sekarang tengah in trend kan pearl tu😝

      Delete
  6. i call it bubble , and i dont really like it sebab malas kunyah lol :')

    ReplyDelete
    Replies
    1. i call it pearl. same girll saya pun malas kunyah tapi benda trending kan kita gagahkan jugak pura pura suka πŸ˜†

      Delete
  7. Akak pun suka minum tealive, tp selalu minum strawberry pudding.

    ReplyDelete
  8. ye, dulu org panggil pearl tea, sekarang dh tukar bubble tea atau bobba... akak yg dh kertu nih, pernah la try yg tealive tp jarang2 sangat. Kadang teringin jgk tp takde geng lak nk minum.. sbb 1 bekas besar tu mmg tak abis la akak ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha sama macam mak saya la niii. mak saya pun minum kitorang punya je. tupun dicakapnya "tak sedap mana pun"😭

      Delete
  9. sy tak jumpa lagi tealive di tempat sy

    ReplyDelete