Sunday, 16 February 2020

REVIEW MOVIE: To All the Boys: P.S. I Still Love You

Assalamualaikum,
aku banyak gilaaa tengok movie masa cuti semester ni. Tapi aku maleh nak review sebab aku adalah sejenis person yang "maleh aku" untuk semua benda. Tapi, sebab movie To All the Boys PS I Still Love You ni tengah syok trending dekat twitter, mehlah aku review sikit. Dan untuk movie lain yang aku dah tengok, tengoklah camna nanti kalau aku rajin aku review jugak okeh.


To All the Boys: P.S. I Still Love You adalah movie yang kedua. Mean hampa kena tengok movie yang first dulu (To All the Boys I've Loved Beforeuntuk faham macammana dia boleh couple dengan Peter. Btw, movie ni adaptasi daripada novel. Tapi aku tak baca novel berkenaan ye and aku baca dekat twitter yang novel lagi best daripada this movie. Obviously lah kan, kebanyakkan novel lagi fun dari movie.

Hero: Peter Kavinsky
Heroin: Lara Jean
Orang ketiga: John Ambrose

Mehlah aku start! Hehe. Okay so first movie cerita pasal Lara Jean ni dia buat surat untuk 5 orang lelaki yang dia pernah suka. Mean lelaki yang dia suka masa kecik and etc. Tapi surat tu dia tak pernah pun pos dekat kelima lima lelaki tu. But badly, adik dia (Kitty) gatal tangan ye pergi bagi dekat kelima lima lelaki tu.

Fast forward, Lara ni bercinta dengan one of the boys yang dia pernah suka masa dia kecik which is Peter Kavinsky.

And dulu, masa Lara bagi surat dekat kelima lima lelaki ni, semua lelaki jumpa dia untuk tanya pasal surat tu except for one boy which is John Ambrose. And masa Lara & Peter dah couple, tiba tiba Lara dapat surat daripada John Ambrose yang balas balik surat Lara yang lama tu😩 EEE bencinyaaa Lara dah couple kot John you're so late T^T Hahaha

Kebetulan jugak masatu, Lara buat charity work dekat rumah orang orang tua & John pun buat charity work dekat situ. Kiranya macam only 2 of them buat charity work kat situ . Likee.. i hate coincidence sis. Hahaha

They talk so much about their life tapi Lara tak pernah cerita yang dia dengan Peter bercinta which i hate sebab janganla bagi John Ambrose tu harapan :( Like you should told him yang hang tu dah berpunya la Lara :( :( Last last, Peter sendiri yang bagitahu John, Lara tu girlfriend dia.

So adakah Lara still bercinta with Peter? Watch okay this movie. Not going to be the spoiler here hehe plus aku just cerita sedikit plot =)

So my conclusion is: 
 Sekuat mana pun we try to tak gaduh dengan partner kita and protect our relationship, THERE WILL ALWAYS BE PERGADUHAN. Mean, you cannot avoid gaduh dengan partner when it comes to relationship. So that was what happened to hubungan Lara & Si mamat Peter ni.

And, I really love how politely Lara & Peter communicate bila depa ada salah faham. Takda terjerit jerit sana sini. Like, really healthy.

Plus, Lara should not be a gatal girl nak flirt dengan John!! Dia sepatutnya bagitahu yang dia dah ada bf. Urgh. 

Rating aku: 7/10 sebab cerita To All the Boys: P.S. I Still Love You ni sebenarnya slow.

Salam sayang, syadiya xoxo.



Saturday, 15 February 2020

#5 QUOTE

"If you take the trash out of the kitchen and leave it by the door, what happens? Your entire house stinks. Don't cut off toxic energy halfway. If you're going to get rid of it, get rid of it fully." -S.Mcnutt

Friday, 14 February 2020

Result semester 5 (ANC)

Assalamualaikum,
Im happy girl (woman to be precisely) for today!! Hehe seperti tajuk entri ini, alhamdulillah, i managed to get ANC for my diploma.

again...
people will said
"DIPLOMA JE PUN" without knowing how diploma works. Tambah tambah makcik pakcik bawang. So yuck by saying that sentence. Hergh.

Alhamdulillah alhamdulillah aku sangat sangat bersyukur by what i got for my last semester in diploma.
Aku tak expect langsung for this result. Itu hari untuk entri tajuk Done Diploma, aku ada membebel sikit yang aku ada menangis sebab ada satu paper tu aku memang takboleh buat. Aku boleh jawab, tapi jawapan aku macam orang tanya A, hang jawab B. Ha, itulah aku masa jawab paper AUD339 ye:') 

Aku macam... paper audit ni not going to work on me kot. Habislah kena jawab balik nanti:') Sampai macamtu aku fikir. Dasar student otak terlampau fikir😩 Hahaha. Itu hari aku gaduh dengan bf aku, so alang alang nangis tu aku nangis sekali untuk paper audit. HAHAHA senang 2 in 1. Pastu tengoklah aku dapat A. Sumpah it was unexpected. Aku target B ja sebab tahu aku jawab macam hapa lagi. Hahaha. Terimakasih madam ❤️

Okay sebab dah dapat semua A dan ada satu A- dan B. Mehla aku cerita pasal paper ENT berkenaan. ENT ni subjek entrepreneur. Maksudnya hang kena cipta produk yang inovatif dan "tak pernah hang nampak kat muka bumi ni". Tapi disebabkan lecturer aku tu agak susah sikit orangnya, maka my groupmates can only work for B. The end. Okay tak jugakla, hahaha al-kisahnya, ada satu groupmate aku hantar assignment GROUP HALAI BALAI. Dia tak double check dengan kami sebelum hantar dekat lecturer.

One thing you guys should learn bila masuk U, please, please sangat sangat, kalau buat kerja berkumpulan, pleaseeee, double check kan dengan groupmates. Jangan hantar kerja sampah. Sebabtulah kalau submit kerja sampah akan dapat B. Aku serius taknak salahkan sesapa pun aku dapat B untuk ENT, tapi yeah you know girl,you make us got B. Okaylah senang kata takda rezeki kan :))

And for taxation aku dapat A- pun aku taktahu sebab apa. Aku rasa konfiden aku ni dah tahap tahap king coco cakap melayu ada slang dah masa aku jawab paper tax 😩 Mungkin aku ada salah masa tekan calculator kot. Hhahaha

Apa apapun, that's all i can work for. And of course, im happy. Sangat sangat happy dapat ANC.

Terimakasih to my parents, family, lecturer, friends yang banyak tolong. I really love you guys.

Paling penting, ingatlah, university is not a place untuk compete with your friends. University is the place to learn, belajar sama sama. Bukannya compete again each other and label diri "bodoh" or "pandai". 

Dan paling penting juga, my lecturer once said

"Keberkatan ilmu tu kena jaga, sebab itu adalah adab menuntut ilmu"

Yay officially dah habis diploma dengan jayanya! Im the proudest human ever😭

Salam sayang, syadiya xoxo.


Thursday, 13 February 2020

Giveaway Wang Tunai RM1000 by Mamapipie & Friends


Giveaway Wang Tunai Mamapipie




Syarat-syarat Penyertaan Giveaway Wang Tunai RM1000 by Mamapipie & Friends


  1. Terbuka kepada blogger yang menetap di Malaysia bagi memudahkan urusan bank in wang tunai
  2. Buat satu blog post bertajuk "Giveaway Wang Tunai RM1000 by Mamapipie & Friends". Tepek banner di atas beserta link ke post ini.  Boleh copy code html yang mama dah sediakan di bawah post ni bagi memudahkan kerja korang.
  3. Tag 3 rakan ( Messarah | Mellya Crayola | Safeni Feni )
  4. Wajib Follow Youtube ibusyurga: Klik Sini -> Youtube ibusyurga
  5. Wajib Follow & Letak Blog di bawah ke dalam Bloglist korang
Ini syarat wajib dan mama akan check satu.. satu.. Kalau tak patuhi syarat ni korang akn disqualified.

Mama galakkan korang rajin singgah dan komen blog penaja kerana hadiah utama akan dipilih sendiri oleh penaja. Mama pun tak pasti bagaimana cara mereka akan memilih pemenang nanti..

  • Digalakkan Follow Media Social Mama: Instagram FB Youtube Twitter FB Page
  • Last sekali, tinggalkan link pernyertaan korang di post ini.
  • Tarikh tutup giveaway adalah pada 29 Feb 2020 11.59 malam. 
  • Insya Allah, pemenang akan diumumkan pada 5 mac 2020


Hadiah Wang Tunai RM1000 - Senarai Hadiah

Wang tunai sejumlah RM 1000 akan dihadiahkan kepada 17 orang pemenang.. Banyak kan.. Alhamdulillah, Semoga murah rezeki penaja kita. Sama-sama kita doakan agar penaja-penaja kita sentiasa murah rezeki dengan rezeki yang berkat, diberkati Allah dan bisnes sentiasa menjadi. Seramai 17 pemenang akan dipilih memenangi total RM1000 nanti. Pemenang hadiah utama akan dipilih sendiri oleh pihak penaja. Jom tengok senarai hadiah yang akan dimenangi:

Hadiah RM200 (Seorang Pemenang)

1 x RM200

Hadiah RM100 (2 Orang Pemenang)

2 x RM100

Hadiah RM50 (14 Orang Pemenang)

14 x RM50


Korang boleh copy code html di bawah dan paste as html dalam blog post korang. Good luck semua!!


Monday, 10 February 2020

BRACES PART 10: tarik gigi lapis

Assalamualaikum,
dah 8 hari aku tak update blog sebab aku demam hahaha. Aku dah demam 6 hari harini. Naknak kadang kadang waktu siang aku elok ja aktif, tapi datang malammm, terus demam tu attacked aku weh😭nampak macam aku menipu kan tetiba siang sihat malam demam? Kenyataannya tidak ye, aku dah search dekat pakcik google, rupanya ada demam malam :') jangan risau aku dah gi klinik cuma entahla nakk. Kalau tak baik jugak aku nak g hospital. Ni pun aku rasa panas panas badan lagi. Tapi aku gagahkan jugak cerita pasal braces. Sebab views aku untuk braces paling tinggi :P sksksk gurauu.

Okay yay dah cukup satu perenggan pasal demam. Hahaha ok jum sambung pasal braces. Kisahnya aku dah 7 bulan tak pergi jumpa doc braces aku. Ya weh, 7 BULAN. Hampa tak salah baca tau. Memang 7 bulan dah aku tak p appointment braces. Bukan aku sengaja nak mengelak pergi appointment braces, tapi tarikh yang doktor set kan aku untuk jumpa dia tu yang bermasalah.

Tarikh okkk bermasalah, bukan aku🙄 Konfiden kan aku menyalahkan tarikh? Kalau tarikh adalah manusia mesti dia pukul aku sebab salahkan dia. Hahaha. Ye, aku ada problem dengan tarikh. Contoh kan, klinik tu whatsapp aku:

Situation 1

Klinik gigi: awak ada appointment on this date blablabla

Me: oh saya ada test dekat U. Tukar tarikh boleh?

Klinik gigi: maaf doktor ada tarikh ni saja

Situation 2

Klinik gigi: awak ada appointment on this date yadayadayada

Me: saya final exam. Boleh bagi tarikh lain?

Klinik gigi: tarikh ni ja available

Nampak sama ke situasi ni? Tapi tidak okeh 😂

 Daripada aku annoying 50% dekat klinik gigi aku ni, terus annoying aku naik jadi 80% tau sebab dia takda tarikh lain nak bagi. Ini jugak menyebabkan gigi aku sebagai "a loser" sebab adik aku yang pakai braces kat hospital kerajaan dah rata ye gigi beliau. 

Masuk bulan 3 ni dah 3 tahun aku pakai braces, jadi untuk tak menjadi loser, aku dengan jayanya telah berjaya menarik (erti kata lain: tarik gigi) gigi aku! Hehehe. Kisah dia aku ada gigi lapis, ada gigi taring dan paling penting ada gigi berserabut dulu senang cerita. Kahkah. Tapi disebabkan mak aku baik, dia bagila aku pakai braces kat swasta after habis spm. Lagipun, hospital kerajaan tak ambil non student pakai braces. 

So, aku dah berjaya menyah-belahkan gigi taring aku dan gigi berserabut aku tu. Cuma gigi lapis aku ja belum tarik. Bila gigi lapis ni tak tarik, ia menyebabkan senyuman aku sangat sangat sangat buruk (For me lah, i don't know how others look at me)

So memang takla aku nak senyum nampak gigi. Then, after nak dekat 3 years pakai braces, on 9 Feb 2020, barulahh doktor tu "kasihan" melihat aku, maka dia pun tarik gigi aku. Hahaha sorryla doktor tu tak kesian pun kat aku, it's her job untuk tarik gigi aku pun kan. Tahpapetah aku🙄


Nampak tak yang aku bulatkan merah tulah proses besi berkenaan sedang gigih tarik gigi aku. Kalau nampak benda lain minta maaf la ye sebab acah betul guna bulatan warna merah dah macam ada hantu dalam tu😭 hahaha

Adakah tarik gigi sakit?

Jawapan aku: sakit :)) serius sakit weh. Rating kesakitan 8/10 kott sebab dua gigi depan aku ni turut serta sakit. Sekarang pun sakit lagi. Lagipun aku demam sekali, so memang pakej terbaik yang tak dapat kat mana mana la :'))

Sekarang aku suka ambil warna gelap macam hitam & ungu gelap sebab senang kerja aku takpayah nak susah susah pening kepala malu kalau braces tu tukar warna kekuningan , kelumutan, dan kekotoran. Wahaha

Dan tak lupa, aku still jongang T^T Hahaha but konklusi, braces is good and aku masih seronok pakai braces. 

Thanks for reading, salam sayang syadiya xoxo



Read more about braces:

DO LIKE