Wednesday, 3 May 2017

Kena tipu masa kecik.

Assalamualaikum,
Taktau kenapa harini teringat balik apa yang jadi masa kecik tambah tambah bab kena kelentong dengan mak😂
Yang pertama mak pernah cakap,

"Makan nasi tu bagi habis,nanti nasi menangis!" 

Yang kedua,when im so fanatic with susu and my mom wanted to stop it sebab nak masuk darjah 1 dah.
She put tauge dalam botol susu pastu aku pulak ingat yang tu ulat,terus berenti minum susu. Hm sian.

Tapi bila muhasabah balik,ada faedahnya mak tipu.Pasal nasi,sebab taknak membazir.Orang afrika jenuh takdak makanan,kita yang ada makanan nak buang buang=')

Pasal susu pulak,mak nak kurangkan belanja.Susukan mahal dan aku pun dah besar waktu tu.Dasar taktahu malu.Hahaha

Hey.Its me .And.Its my mader.

Salam sayang,syadiya xx


4 comments:

  1. Kawan sy selalu cakap, 'habiskan nasi, nanti nasi menangis kalau dibuang' 😂

    ReplyDelete
  2. Nak tau tak pesan pasal nasi tu turun-temurun dari moyang kite lagi kite dah dengar. Setiap kali kenyang, start kuis kuis nasi tu, arwah mulalah "makan nasi bagi habis, tak baik, kesiannn nasi tu menangis" and I was like "tak dengar pun dia nangis?" Hahahahaha hiw time flies! ��
    Comelnya mak! Awet muda.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan! kawan saya pun pernah cerita dia menjawab bila her mom cakap camtu. hahaha tq!

      Delete
  3. terlalu banyak mitos pada zaman dulu demi kebaikkan. dah besar baru tahu semua tu. ada pengajaran di situ

    ReplyDelete