Saturday, 29 August 2015

Kening.

 Assalamualaikum,
Zaman remaja adalah zaman yang bad-sad-pathetic gila.Ini yang selalu aku dengar, bad-sad-pathetic tu bukan sebab apa,tapi cuma satu.Sebab muka naik pimples!Zaman sekarang nilah,dari form one sampai sekarang try macam macam produk.Paling sobs masa aku tahun lepas (form3) muka aku teruk sangat =') Aku ni jenis manusia malas nak pakai pencuci muka.Tambah lagi bila malam.Rasa macam nak tidur terus malas berus gigi dengan cuci muka.Terus bum! Memang teruk sangat astagfirullah ler bila ingat balik.Selalunya pimples ni akan menjadi mangsa untuk dipicit.TAPI sayang,pimples ni suka bawak geng geng dia mai serang satu muka.

Atok aku pun jenis rajin gak beli pencuci muka dekat mek siam.Dia saja beli.Tapi bila cucu dia tengok mulalah mintak satu.Muahahaha nak try okay bukan sesaja sebab rasa muka teruk gila T^T . Muka aku sangat lah hirang(hitam) sebab tak guna pencuci muka tapi sebenarnya aku ni jenis warna kulit biasa.Bila compare dengan tangan aku macam langsat dengan daun kering.Masa ni tak fikir apa dah sebab kemalasan aku lagi banyak daripada kerajinan aku nak sucikan muka aku.Last last aku try produk atok aku yang aku mintak ni.Bukanlah produk yang diiktiraf macam Dynas atau Qu Puteh bagai, tapi asal pakai pimples hilang pun aku dah okay.

Aku try pakai dari bulan 12 sampai tahun ni,semua orang tanya "pakai apa nampak cerah?" "pakai apa jerawat kurang?" rasa macam KO NI NAK PERLI KE KO CAKAP SERIUS KAN T^T hahahaha.Last last memang betul la banyak beza muka aku dulu dengan sekarang.Start tahun ni dah matang sikit tahu guna pencuci muka banyak kali sehari.

TAPINYA,
Aku macam terperasan,something wrong somewhere bila kening aku macam dah tak lebat.Tak, maksud aku bukan tak ada kening, tapi nampak macam kening aku ni nipis sebab aku memang manusia yang kening tebal.Orang cakap kening tebal cantik *kejip kejip mata.Sebenarnya aku pun cakap gitew.Muahahaha.Aku lupa pulak nak bgitau yang muka kakak aku ni sama,cuma yang berbeza juga adalah kening aku lagi tebal.
Kening dulu
Jadi,suatu hari,kakak aku tanya "adik kenapa kening macam dah takda?" maybe masani dia rasa kening dia lagi tebal.Wah biadab.Hahahaha. Jadi startlah tanya orang tu orangni termasuklah the whole family!

"Mak perasan tak kening adik dah nipis?"


"Abah perasan tak kening adik macam dah takda?"

"Weh syafi,tengok kening aku.Macam takda kan?"

Sampailah tadi, pergi rumah Maklong aku sembang dengan anak dia,dia ni suka decorate muka orang(makeup),lepastu dia cakap nak make up kan aku sebab kening aku halus.Then i ghase nak nangis sebab biar betul kalau dah sepupu aku pun boleh perasan?!Balik rumah atok,terus tanya lagi mak buat keberapa puluh ratus kali plus makcik makcik lain pun tengok gak kening aku yang daif ni =')

Sebelum ni pun aku macam gelisah tak menentu kotla pencuci muka yang aku pakai telah menghakis segala bulu yang ada di muka aku atau kening aku jadi halus sebab aku ni ada terkutuk sesapa *tersedak .Jadi,aku pun startla search google "cara melebatkan bulu kening" comel betul ayat aku untuk mencari.Hahahaha.

Kening sekarang

Buat masa sekarang,aku boleh percaya bila letak lendir aloevera aje.Yang lain aku takboleh nak buat sebab susah nak cari bahan.Tapi senang cerita sebenarnya hitamkan jela guna alat alat make up yang canggih sekarangni kan. Banyak kali gak berkira pasal guna makeup,tapi aku bukan jenis yang suka bermakeup.So,aku tolak tepi dulu guna segala benda alah tu.Sekarangni,start guna aloevera je =').Sedih ngat. Atok,kalau pokok lidah buaya atok nanti macam dah takda tu fefaham jala cucu atok ni nak lawa.

Salam sayang,Syadiya.

4 comments:

  1. assalamualaikum...best story ni...acane boleh gugur plak kening tu..apa-apa pun good luck untuk lebatkan balik kening :)

    ReplyDelete
  2. k ni lawakkk. nak guling-guling baca !

    ReplyDelete
  3. eheh tulaaa haritu kening irdina mcm bnyk.. tpi skrng ade prsan gak camm berkurng jee

    ReplyDelete
  4. Kecik-kecik dulu memang amalkan aloevera kat kening. Sekarang dah besar ni memang kening lebat la. Tapi tak tau la sebab memang dilahirkan berkening tebal ataupu sebab pakai aloe vera tu kening jadi lebat. Hehe

    ReplyDelete