Thursday, 17 September 2015

Ragu ragu dengan otak.

Assalamualaikum,
Rindu dengan zaman sekolah rendah.Belajar mengira pakai otak sendiri.100 tambah 259 pun pakai otak.UPSR kena cari ceruk ceruk ruang kosong buat mengira.Masani zaman kalkulator tak wujud lagi.Polos gila ok aku mengira kalau boleh sampai esok.Keyakinan lak tinggi sebab rasa jawapan betul padahal kut kut la ada sangkut kat mana mana.Contohnya 2 tambah 3 dapat 6.Padahal silap.Tapi selalunya budak budak sekolah rendah ni mestilah dipupuk dengan sifat semak semula setelah mengira.Otak aku gila cergas mengira sendiri guna jari,kaki,tak cukup kaki tambah pensel buat jadi jari ke 11.Kekekeke.

Tapi sekarang,masuk alam sekolah menengah mulalah rasa "hai budak sekolah rendah,ko tengokla aku,aku guna teknologi kau masih sengkek.kakakakaka".Masa form1 ni kurang sikit guna kalkulator.Sebabnya exam asek tanpa kalkulator ja=') so takboleh sangat nak poyo bahawa akulah si pengguna teknologi dengan pantas.Sobs.Masuk form2,form3 seronok sangat menikmati perasaan yang kalkulator boleh dibawa apabila peperiksaan dijalankan.Of kos la nak bermegah dengan hadek hadek yang lain.(padahal lagi melembabkan otak).Kemain tau mengira soklan no 1 matematik objektif sepantas kilat aje.Tak sampai tiga minit dah lepas ke soklan 5 .Wah kau kemain gah dengan si kalkulator ya syadiya.Perasaan ni ada masa menengah rendah je tau.

Nak tahu perasaan masa dah masuk menengah tinggi ni?
Bila aku buat math,tambah tambah lagi buat addmath selalu sangat nak kalkulator ada disisi walaupun kadang kadang penambahan,penolakan,darab,bahagi adalah benda yang budak budak darjah 1 pun boleh melakukannya.

Beginilah ya nasib si otak yang ragu ragu.Rasanya otak ni pun dah kena ikut dengan kata hati yang suruh si kalkulator mengira benda benda simple macam 1 tolak 0 diatas.Kekekeke.Sampai kalau buat addmath cikgu cakap "cuba guna otak,jangan letak otak dekat kalkultor.benda senang". Sendu gila tau dengan diri sendiri yang entah hapa hapa ntah sebenarnya.BENDA SIMPLE KOT! Tapi sebenarnya cakap jelah ko pun same kan? *angkattkening hahahahaha.
Kadang kadang,dah kira dah pakai otak.Tapi sebab benda jadi ragu ragu kan, jadi aku pun terdetik "ayuhla kita menggunakan teknologi ini".Lepastu pulak rasa macam benda pro kan boleh tekan tekan jadi aku pun mulalah menekan dengan laju . Katakan : 198765432 aku pergi tekan 198766432111 haa kemain lebih angkanya sebab gelojoh nak mampus.kekeke.

Benda macamni selalu jadi kut rasanya?Faktor lebih mendalam sebab nak bersaing dengan kawan.Mana boleh hang dapat jawapan dulu! Let me said the answer lah wei.Gitew.Aku macamnilah.Selalu sangat macamni.Nak jadi juara queen of the calculator dalam kelas okay.Hahahahaha.
Jadi sebenarnya sikap ni tak elok pun.Kesian dekat otak kita sebab kita asek ragu ragu je dengan dia.Maafkan saya ek otak.Saya tak nampak awak,so saya rasa kalkulator yang kuno tu cam indah lak =') .Mesti otak sendu tuan dia berperangai laknat gini.Kkekekeke.

Okaylah,tuje entry kalini.Lepasni kita asah otak sama sama ya!

Salam sayang,syadiya.

10 comments:

  1. salam..
    tq folw yaya..
    im urs at #315
    salam perkenalan ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam. sama sama :) thanks follow back!

      Delete
  2. Zaman sy dulu pun masih lagi guna jari tgn guna jari kaki and kdg2 lukis org lidi kat atas kertas nak mengira tau hahaha. rindunya zaman tuh sobsob *lap airmata guna hujung lengan baju* hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun sama. tapi orang lidi tu kreatif! hihi

      Delete
  3. akak, samalah kitoo. saya baru guna 2 tahun nak + - x bahagi simple pun ttp guna calculator kalau dah ada kat tgn tu. ish mmg rasa lembab dah otak ni T^T tapi, kita lebih kpd paham konsep dngn formula kan. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. tau takpa. cikgu akak selalu bgtau yang kalkulator tu tak bijak. haha

      Delete
  4. Hye SS, guna teknologi pun kena guna otak juga kan hihi nak tekan nombor..jenjalan petang singgah blog gadis remaja :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hye :) ya tapi rasa tak bijak sangaat u.u

      Delete
  5. Salam...singgah pagi lawat tuan blog dan follow back....

    Psst: pernah jawab exam kena guna otak sepenuhnya sebab kalkulator rosak... Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam. thanks ^^ allah kesiannya! haha

      Delete