Monday, 14 January 2019

Baik pulih blog

Assalamualaikum,
Aku rasa dah lama gila aku nak perbaik aku punya blog ni.Aku takda menu navigation,aku punya  background title tetiba hilang & aku rasa header aku sebelumni sangatlah buruk sebab itu zaman masa aku sekolah dulu ='Dv (explain emoji:sengeh sambil nangis buat peace)

OLD LOOK

Okay ini wajah blog aku yang lama. Sangatlah EWWWW T.T . Aku taktau apa yang berada di minda budak tingkatan 4 masani with that header! Hahaha so aku tanya pendapat kakak aku tentang header ni pastu dia cakap...


"semak"

HAHAHAHA . Pastu cuba tengok background title aku takda kan? It supposed to be THERE.But unluckily or to be tell unfortunately, link background yang aku guna tu,gambarnya dah takda kot. So background title aku pun takdalah ceritanya. Tapi aku biar background tu kosong boleh tahan lama gaklah.Sebab aku takda masa nak revamping process-kan blog aku due to some reasons but one of it busy study and i can't do multitasking (studying & blogging)

Okay pastu aku rasa perihal OWNER dekat sidebar left tu macam kelakar sikit sebab umur aku 19 tahun sebab 2019 ni actually aku 20 tahun.No more teen. Im a woman.Call me woman everybody =D

Okay jum tengok NEW LOOK! <3

Taraaa!
Sebenarnya kakak aku tolong sekali design header tu sebab dikatanya aku lack of skill. Elleh sumpah acah gila. Aku rasa all of things yang ada dekat header tu really represent aku kot?
 What all that stickers actually represent at the header?

1)Envelope love: aku menulis blog ni macam aku tulis surat dekat orang. Relatable kan weh?

2)Location punya simbol: Blog ni banyak jugak tempat tempat aku pergi.Tak kira dalam Malaysia atau luar Malaysia.

 3)Laptop: Most of the time aku taip segala entri ni pakai laptop.Laptop is so bae.Pernah sekali je aku taip guna phone tu pun aku rasa macam sempit gila tak bernyawa.Try hard betul aku guna phone.Nyampah.

4)Pensel dekat hujung: I LOVEEE WRITING!

5)Buku: I love learning.ye ye je aku ni kan=') tapi serius,i love learning,i love studying.Even mak aku pun cakap aku suka study.Eheeee

6)Kamera: kadang kadang (but not really often pun) aku ada buat entri gambar pakai dslr dan aku rasa pergi trip mana mana pun aku pakai dslr sebab bagi aku selagi tak guna dslr, gambar takkan lawa. Entri Street Art,Penang pun  aku guna ip5 which is quite pecah pecah.

7)Tembikai: Cerita dia masa pick pick sticker untuk header aku ni, kakak aku macam cakap "jangan letak tembikai" 

but yeah =)
 i put it happily!
Sebenarnya aku tak suka pun makan tembikai, tapi aku jenis SUKA SANGAT barang barang berbentuk tembikai. Aku ada spec case design tembikai, gosok kuku gambar tembikai, dompet comel tembikai, wallpaper tembikai, casing phone tembikai siap dua lagi,lipbalm perisa tembikai. Sebab bagi aku design tembikai sangatlah comel O.O

And i welcome youuuuuu my new menu navigation bagi memudahkan aku dan orang lain yang masuk blog ni. It was a fourth design yang kakak aku tolong designkan.Sebab mula mula aku buat design yang lain.. then dia cakap buruk.Meh aku tunjuk design yang kakak aku cakap buruk tu

Yang aku design sebelumni yang kakak aku cakap buruk tu
Yang aku design sekali with kakak 

Pastu after design yang bawahni,aku macam "wooo cantiknya" pastu kakak aku cakap:

"ha tulah hang,tak reti hish"

:'D im okay guys

And yes, background title aku pun dah ada. Aku pakai design sendiri punya.Overall aku puas hati.

Aku rasa satu ayat mendefinisikan blog aku sekarang ni ialah

"simple yet minimalist" 

TAPI,ada la kurang sikit sebab kalau angpa perasan aku punya header tu macam blur sikit but i really can't fix it sebab dia kembang.

Aku design pakai picmonkey.com and memang kena bayar tapi aku secara haramnya telah PrtSc sahaja screen berkenaan tu and as a result sebab printscreen kan, header tu jadilah blur.HAHAHA.Ampun.

As this is my first time buat menu navigation,aku quite impress dengan diri aku tau! Hanya dengan sekali percubaan it works good!

Thankyou tutorial daripada Lyssa Faizureen! It's really help me a lot.

Oh ya,aku juga buat Favicon baru.

Ini favicon yang lama.Siapa taktahu apa itu favicon, ha yang oren kecik ni la favicon.Aku usually memang tak kisah langsung pon favicon blog biasa ni tapi aku kan bosan sebab cuti sem tak buat apa , so aku rasa favicon ni quite cool and really represent diri hang.

Hai inilah favicon saya yang baru iaitu watermelon! Nanti kalau aku rajin aku buat tutorial pasal favicon tapi seriusly memang senang sebab aku godek blog sendiri je nak buat benda ni.

Jadi,apa yang hampa rasa tentang pembaharuan blog aku ini? Adakah buruk jugak =') =')

Salam sayang,syadiya.

21 comments:

  1. nice :) Kita suka design blog awak. dah lama tak edit blog kita. tak tahu lah ingat lagi ke tak cara nak edit. kena bukak "buku" balik nie. huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. thankyouuu! hehe tulah saya pun gigih cari tutorial apa semua balik

      Delete
  2. Lawa la design blog baru.. Kakak ade amek upah design blog ke? haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. terimakasih ye :D allahhhh takda pulak nak amek upah lagi sebab tak pro langsung T^T

      Delete
  3. Simple, kemas, lawa and comel sebab ada tembikaii.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tembikai tu paling fav saya terimakasih sis :D

      Delete
  4. Asalam dek, terima kasih sudi follo blog saya ya

    ReplyDelete
  5. comelnya blog ni :D
    https://mellyacrayola.blogspot.com/

    ReplyDelete
  6. simple is nice...header pun kemas..i likeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan! hehe jenuh duk perah otak jugak header tu

      Delete
  7. Nice blog :) Simple ni yang bagus . blog kita akan kemas !

    ReplyDelete
    Replies
    1. yap betul tu! senang orang jengah blog kita dah boleh nampak content

      Delete
  8. Nice layout! kemas and teratur!

    ReplyDelete
  9. I like the new header design :)
    But in my opinion, kalau warna header and navigation tu sama dengan sidebar header punya background lagi cun tapi tu lah nak buat balik dekat picmonkey tu bukannya senang. Overall, I love it. Cantik *letak emoji thumbs up*

    ReplyDelete
  10. wah i love your new header! ^^

    ReplyDelete
  11. setiap simbol ada makna.. nice..

    ReplyDelete

DO LIKE